Tapir

    Tapirus terrestris

    Tapiren är en riktig enstörning och strövar omkring för sig själv i regnskogen i Sydamerika. Den har väldigt dålig syn, men bra luktsinne och hörsel, vilket hjälper den att fly från rovdjur. Kroppen är formad på ett speciellt sätt, så att den lätt kan ta sig fram både i tät skog och i vatten. På Kolmården har vi en art som kallas för låglandstapir.

    Sårbar art

    Känslig för hot i det vilda

    Djurvisning

    Träffa den charmiga tapiren

    Kom Sydamerikas okända djur riktigt nära.

    Sydamerika15 min
    Visningar idag 20 november
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    Tapiren har dålig syn

    Tapirer går omkring i områden med växter och buskar. Där trampar de upp stigar som blir så djupa att de ser ut som tunnlar!

    Tapiren har ganska dålig syn. Som tur är så gör det inte så mycket – man ser ändå inte så långt i den täta regnskogen.

    Däremot har den större behov av bra hörsel och luktsinne. Om det dyker upp ett rovdjur, som till exempel en jaguar, kan tapiren både höra och lukta sig till det.

    Tapiren flyr från rovdjur med hjälp av vatten

    Tapiren är en utmärkt simmare. Just låglandstapiren lever i sumpmarker och nära vattendrag. Den kan både dyka ned till och gå runt på botten för att äta.

    Tapirer drar sig också till vatten för att fly från rovdjur. För att kunna röra sig lättare både i snårig skog och i vatten har tapiren en spolformad kropp.

    Honorna är större än hanarna

    Tapirerna har en kort snabel som gör att de lättare kommer åt att beta löv, skott och kvistar. Den äter gärna också vattenväxter och frukt.

    Vuxna tapirer är svartbruna till färgen. Den lilla ungen däremot föds med rödbrun päls med vita ränder och prickar på. Det beror antagligen på att den pälsen fungerar som ett kamouflage och skyddar ungen.

    Tapirhonor är faktiskt både tyngre och längre än hanarna. Det är verkligen inte så vanligt i djurriket.

    Tapirens skinn används till läderprylar

    Tapiren hotas framförallt av skogsskövling och illegal jakt. Den påverkas mycket eftersom den har en långsam reproduktionscykel och därigenom går det lång tid mellan kullarna. Det innebär att den återhämtar sig dåligt i områden som är utsatta för skogsskövling och illegal jakt. Tapiren jagas först och främst för sitt skinn som används till att tillverka läderartiklar, men också för sitt kött. Det finns skyddade områden där djuren har det mycket bättre, men antalet tapirer minskar ändå för varje år.

    Låglandstapiren kan anpassa sig till ganska varierande miljöer i regnskogen. Men just skövlingen av regnskogen är ett av de största hoten mot tapiren.

    Det finns vissa skyddade områden där tapiren klarar sig ganska bra. Men utanför dessa är de hårt utsatta för en hel del illegal jakt. Tapiren är faktiskt skyddad av lag i de flesta länder där den finns kvar.

    Tyvärr pågår både illegal jakt och skogsskövling även i skyddade områden. Tapiren jagas framförallt för sitt skinn och sitt kött. Skinnet exporteras bland annat till Italien för tillverkning av läderartiklar.

    Tapiren klassas som sårbar, och antalet tapirer minskar för varje år.

    Om tapiren

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Uddatåiga hovdjur
    • Familj

      Tapirer
    • Livsmiljö

      Regnskog
    • Levnadssätt

      Ensam
    • Föda

      Löv, skott, vattenväxter
    • Mankhöjd

      83–118 cm
    • Vikt

      180–250 kg
    • Dräktighetstid

      13 månader
    • Antal ungar

      1/kull
    • Livslängd

      30 år

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!