Tapir
Tapiren är en riktig enstörning och strövar omkring för sig själv i regnskogen i Sydamerika. Den har väldigt dålig syn, men bra luktsinne och hörsel, vilket hjälper den att fly från rovdjur. Kroppen är formad på ett speciellt sätt, så att den lätt kan ta sig fram både i tät skog och i vatten. På Kolmården har vi en art som kallas för låglandstapir.
Sårbar art
Känslig för hot i det vilda
Visste du
Kommunicerar med läten
Tapirer kommunicerar med varandra genom läten, främst fnysningar.
I världen
Här bor de
Tapiren lever i regnskogar och sumpskogar i norra och centrala Sydamerika
Träffa den charmiga tapiren
Kom Sydamerikas okända djur riktigt nära.
Visningar idag 20 november
Laddar tider
Tapiren har dålig syn
Tapirer går omkring i områden med växter och buskar. Där trampar de upp stigar som blir så djupa att de ser ut som tunnlar!
Tapiren har ganska dålig syn. Som tur är så gör det inte så mycket – man ser ändå inte så långt i den täta regnskogen.
Däremot har den större behov av bra hörsel och luktsinne. Om det dyker upp ett rovdjur, som till exempel en jaguar, kan tapiren både höra och lukta sig till det.
Tapirens skinn används till läderprylar
Tapiren hotas framförallt av skogsskövling och illegal jakt. Den påverkas mycket eftersom den har en långsam reproduktionscykel och därigenom går det lång tid mellan kullarna. Det innebär att den återhämtar sig dåligt i områden som är utsatta för skogsskövling och illegal jakt. Tapiren jagas först och främst för sitt skinn som används till att tillverka läderartiklar, men också för sitt kött. Det finns skyddade områden där djuren har det mycket bättre, men antalet tapirer minskar ändå för varje år.
Om tapiren
Klass
DäggdjurOrdning
Uddatåiga hovdjurFamilj
TapirerLivsmiljö
RegnskogLevnadssätt
EnsamFöda
Löv, skott, vattenväxterMankhöjd
83–118 cmVikt
180–250 kgDräktighetstid
13 månaderAntal ungar
1/kullLivslängd
30 år