Takin

    Budorcas taxicolor

    Takinen lever på hög höjd i skogen i östra Himalaya. Den har en mycket stor kroppsbyggnad och kan bli 140 cm i mankhöjd. Trots att takinen liknar kor är den faktiskt närmare släkt med fåret. Takinen har en unik kroppsbyggnad - den har horn som en gnu, nos som en älg och rygg som en bison.

    Sårbar art

    Känslig för hot i det vilda

    Takinen luktar riktigt illa

    Takinens kropp ger ifrån sig ett oljigt sekret som luktar illa. Det fungerar som ett skydd mot regn – men också som revirmarkering när djuren gnider sin päls mot omgivningen.

    Takinens stora näshålor är bra i kylan

    Den stora nosen gör att takinen har stora näshålor, vilket är bra för djur som lever i kallt klimat. I de stora näshålorna värms nämligen luften upp innan den når lungorna.

    Takinen har lång päls som oftast är gyllenbrun eller mörkbrun. Det finns flera olika underarter av takin och de flesta är ganska lika varandra i både utseende och storlek. Det finns dock några skillnader, bland annat kan pälsen vara lite olika.

    På Kolmården finns en art som heter ”Mishmi takin”. Hos den arten blir hanarna lite mörkare än hos de andra underarterna

    Man vet inte helt säkert hur takinen lever

    Vi människor har inte studerat takinen så mycket, därför vet man inte helt säkert hur den lever. Det man vet är att takiner lever i flockar, eller i ännu större grupper som kallas hjordar. De stora grupperna är troligen flera flockar som slagit sig samman för att leta betesmarker.

    Man har sett att en flock består av flera vuxna hanar och flera honor och kalvar. Men hanar som går runt själva eller i par har också setts i naturen.

    Man tror också att honan stannar i flocken när hon föder sin unge. Strax efter födseln är ungen redo att följa med sin mamma ut på äventyr.

    Takinen hotas av många saker

    Takinen är en hotad art, som klassas som sårbar. Takinen hotas av illegal jakt, minskat habitat till följd av människans boskapsdjur samt skövling av skog.

    Takiner lever i bergen i östra Himalaya på ett område som sträcker sig över nordöstra Indien, Bhutan, norra Burma och sydvästra Kina. Ju lägre ner på berget takinen går och letar efter mat, desto större blir risken för konfrontation med människan.

    Människans tama boskap betar dock på alla höjder där även takinen betar. Konkurrens med tamdjuren är ett av de största hoten mot takinen.

    Skövling av skogen och tjuvjakt är de andra stora hoten. Takinen jagas också för sitt kötts skull.

    Takin är en art som människan inte vet så mycket om. Därför vet man inte helt säkert hur många takiner det finns kvar – men man tror att antalet minskar. Därför skulle det behövas mer studier om djuret.

    Om takin

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Partåiga hovdjur
    • Familj

      Slidhornsdjur
    • Livsmiljö

      Berg, blandskog
    • Levnadssätt

      Flock
    • Vikt

      150–350 kg
    • Föda

      Sly, blad, örter
    • Dräktighetstid

      7 månader
    • Antal ungar

      1/kull
    • Livslängd

      15 år
    • Mankhöjd

      107–140 cm

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!