Snöleopard
Det kan bli hela -50°C kallt på vintern i Centralasien. Därför har snöleoparden tjock päls för att skydda sig mot kylan. När den vilar sveper den också sin långa svans omkring sig och över ansiktet, som extra skydd. Svansen är också nödvändig för balansen, speciellt när den gör långa hopp mellan klipphyllor.
Sårbar art
Känslig för hot i det vilda
Visste du
Tål kyla
Snöleoparden håller värmen bättre vid kalla klimat tack vare sin täta och tjocka päls.
I världen
Här bor de
Snöleoparden lever i Centralasien och är spridd i tolv länder från Bhutan i söder till Ryssland i norr. 60 procent av alla snöleoparder finns i Kina.
Snöleoparden trivs bäst ensam
Snöleoparden är en riktig enstöring! Den går för sig själv över stora områden i bergstrakterna i Centralasien på jakt efter djur att jaga. Snöleoparder har setts jaga tillsammans, men det är mycket ovanligt. När det är parningstid, januari-mars, följs honan och hanen åt, men bara i ett par dagar. Honan föder sedan en kull med en till fem ungar, efter ungefär 100 dagars dräktighet.
Snöleoparden jagas av tjuvjägare
Snöleoparden är ett av världens mest mytomspunna rovdjur och har funnits i bergen i Centralasien i tusentals år. Eftersom den lever i avlägsna miljöer har inte snöleoparden studerats så mycket tidigare. Hur många som finns i det vilda idag är osäkert, men antalet uppskattas till 4000-7000 djur. Men trots att den lever så avlägset hotas den av människan.
Om snöleoparden
Klass
DäggdjurOrdning
RovdjurFamilj
KattdjurLivsmiljö
Branta bergssluttningar, klipporLevnadssätt
EnsamFöda
Vilda getter, hjortar, hararMankhöjd
60–70 cmVikt (hane)
45–55 kgVikt (hona)
35–40 kgDräktighetstid
98–103 dygnAntal ungar
1–5/kullLivslängd
15–20 år