Kapybara

    Hydrochoerus hydrochaeris

    Kapybaran, som också kallas för vattensvin, är världens största gnagare. De älskar vatten och är bra på att både simma och dyka. Kapybaror kan faktiskt stanna under vattenytan i hela fem minuter utan att komma upp och andas och de parar sig till och med i vattnet.

    Livskraftig

    Inte hotad i det vilda i dagsläget

    Djurvisning

    Träffa en av världens största gnagare

    Kom Sydamerikas okända djur riktigt nära.

    Sydamerika15 min
    Visningar idag 20 december
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    När kapybaror bråkar biter de varandra

    Kapybarorna lever i grupper med cirka tio djur, men kan vara så många som upp till 40 djur i samma grupp. I gruppen ingår en dominant hane, några honor och flera ungar.

    Omkring flockarna rör sig ensamma hanar – som ibland gör försök att ta över rollen som dominant hane i flocken. Det leder ofta till bråk.

    När kapybarorna bråkar så jagar de och biter varandra. Bitsåren de ger varandra gör också att de ibland blir attackerade av pirayor i vattnet.

    Gräsätare

    Namnet kapybara kommer från ett ord hos den sydamerikanska urbefolkningen som betyder ”gräsätare”. Kapybaran äter framförallt just gräs och andra växter i eller nära vattnet. Den betar ofta sent på eftermiddagen och tidigt på kvällen.

    Kapybaran parar sig i vattnet

    Att däggdjur parar sig i vattnet är ovanligt – men det gör kapybaran. De får 1-7 ungar/kull, efter fem månaders dräktighet. Honan går då undan från flocken till ett skyddat skogsområde.

    Ungarna föds inte i något gömsle eller lya. De har päls och öppna ögon direkt när de föds och kan gå i stort sett direkt efter födseln. I början får ungarna bara dia från sin egen mamma, men senare kan de även dia från andra honor i flocken. Innan de är en vecka gamla börjar de också beta gräs.

    Ledarhanen har störst doftkörtel

    Uppe på nosen har kapybaran en doftkörtel, som kallas morrillo på spanska. Den används för att doftmarkera, alltså för att locka till parning eller markera revir med hjälp av doft.

    Hos en könsmogen hane svullnar körteln upp och det är ledarhanen i flocken som har störst körtel. Körteln producerar stora mängder av ett vitt, klibbigt sekret när hanen är könsmogen.

    Kapybaran jagas för både kött och skinn

    I Sydamerika har kapybaran jagats av människor länge. Man jagar dem både för deras kött och skinns skull. Köttet används av jägarna både för egen mat och för att sälja vidare.

    Av skinnet tillverkas kläder, hantverk och accesoarer. Man utvinner även olja ur kapybaran, som används som medicin av lokalbefolkningen.

    Det är förbjudet att jaga kapybaror men trots det sker mycket illegaljakt. Det är däremot lagligt att fånga in och föda upp kapybaror, och detta sker i stor omfattning i Sydamerika idag.

    Trots den illegalajakten är kapybaran, som tur är, inte en hotad art.

    Om kapybaran

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Gnagare
    • Familj

      Vattensvin
    • Livsmiljö

      Gräsmarker nära vatten
    • Levnadssätt

      Flock
    • Föda

      Gräs, vattenväxter
    • Mankhöjd

      50–60 cm
    • Vikt

      35–60 kg
    • Dräktighetstid

      5 månader
    • Antal ungar

      3–7/kull
    • Livslängd

      5–10 år

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!