Den västliga låglandsgorillan lever i den västra delen av centrala Afrika i det en gång sammanhängande regnskogsbältet. Den klättrar ofta i träd där den både äter och vilar.
Gorillorna bygger nya bon varje dag
Gorillaflocken förflyttar sig ungefär två kilometer varje dag för att hitta ny föda. När solen går ned bygger alla varsitt enkelt bo att sova i. Boet byggs genom att fläta ihop grenar och kvistar en bit upp i ett träd eller på marken.
De små ungarna sover hos sin mamma. Boet används bara en gång och nästa dag vandrar flocken vidare till nya områden. För att hålla koll på eventuella fiender och anfall, väljer ledarhanen alltid en plats där han kan se hela sin flock.
Gruppen leds av silverryggen
Den västliga låglandsgorillan lever i små grupper med ca 10 djur, som kallas för harem. Flocken består av en vuxen hane, silverryggen och två till fyra honor med ungar. När hanarna blir könsmogna vitnar ryggen för att så småningom bli silverfärgad, därför kallas unga hanar svartryggar och vuxna hanar silverryggar.
Slår händerna mot bröstet – för att slippa slåss
Gorillor har till skillnad från t ex schimpanser inget revir utan flera flockar kan leva inom samma område. Silverryggar gillar dock inte att rivaler kommer för nära då de ständigt försöker stjäla honor från varandra.
För att imponera på honor och skrämma bort rivaler är silverryggar stora, mycket större än honorna. Om en rival kommer för nära flocken försöker silverryggen först skrämma bort honom genom att vråla högt och/eller ställa sig upp och trumma med händerna mot bröstet.
Om rivalen ändå inte ger sig av, kan han anfalla. Silverryggar har stora hörntänder och kan bita hårt, men ofta räcker det med att han låtsas gå till attack för att rivalen ska ge sig av. Samma hotfulla beteende visar han om det kommer ett rovdjur, t ex en leopard, i närheten.
Sover i mammas bo tills de blir fyra år
När honorna blir könsmogna vid 10 års ålder lämnar de sin födelseflock och ansluter till en annan. Det innebär att honorna i en flock oftast inte är släkt med varandra. Även hanarna lämnar flocken när de blir könsmogna (något senare än honorna) för att leva ensamma en tid innan de eventuellt lyckas bilda en egen grupp.
När en hona väl har hittat en hane som hon vill para sig med stannar hon i den flocken. Hon är dräktig i 8,5 månad och föder sedan en unge som bara väger ett par kilo.
Den påminner väldigt mycket om ett människobarn. I början är den helt hjälplös och måste bäras av mamman precis som en bebis. Den diar i 2-3 år och fortsätter att sova i hennes bo tills den är ungefär 4 år gammal.