Giraff

    Giraffa reticulata

    Den lilla giraffkalven kommer till världen med en duns. När giraffhonan föder står hon nämligen upp på sina långa ben och kalven börjar därför sitt liv med ett två meter långt fall.

    Starkt hotad art

    Har minskat kraftigt i det vilda

    Giraffen föds två meter upp i luften

    Giraffen är lätt att känna igen med sin långa hals, sina långa ben och sitt speciella mönster på huden. När giraffhonan föder står hon upp och kalven börjar därför sitt liv med ett två meter långt fall. Den långa kroppen och halsen behövs för att nå upp till bladen i träden.

    Giraffen lever på Afrikas savanner. Den behöver sin otroligt långa hals för att nå upp till bladen i akaciaträden och beta mat.

    Giraffens tunga är hela 45 centimeter lång och med hjälp av den kan den ta tag i kvistar och riva av blad – utan att skada sig på taggar. De långa ögonfransarna används för att känna om de kommer för nära en tagg. Då hinner den blinka innan ögat skadas!

    Giraffen föds med en duns

    Den lilla giraffkalven kommer till världen med en duns. Honan står upp när kalven föds och den faller ungefär två meter ned till marken.

    Men det är ingen fara! Kalven är mjuk och tar ingen skada. Efter bara några timmar reser den sig på vingliga ben och börjar dia.

    När den lilla giraffkalven föds väger den cirka 60 - 70 kg. Som vuxen kan en hona väga 800 kg ungefär och en tjur ca 1200 - 1400kg . Girafferna blir runt 5 meter långa.

    Giraffen har ett riktigt starkt hjärta

    Giraffen har längst hals av alla djur! Men ändå har den bara sju halskotor, precis som vi människor och de flesta andra däggdjur.

    Hjärtat och blodkärlen har flera anpassningar för att se till så att giraffen inte får blodtrycksfall när den lyfter upp huvudet efter att ha druckit vatten. Blodtrycket är dubbelt så högt som för andra stora däggdjur.

    Ligger ner och sover

    Giraffen ligger faktiskt ner och sover. Förr trodde man inte att girafferna låg ner och sov. Man trodde att det skulle ta för lång tid för dem att resa sig om det uppstod en hotfull situation. Men detta stämmer alltså inte, utan är bara en myt. Uppstår fara, kan girafferna snabbt resa sig upp och springa iväg eller försvara sig med sina långa ben genom att sparka mot fienden.

    Girafferna rör sig i passgång för att spara energi

    Girafferna lever tillsammans i grupper med honor och kalvar. Men grupperna har inga starka band utan djuren kan byta grupp. De har heller inga revir och storleken på de områden de rör sig runt beror på hur stor tillgång på mat det finns.

    Giraffen går på ett sätt som kallas passgång. Det innebär att båda benen på samma sida rör sig nästan samtidigt åt samma håll. Giraffen går på detta sätt för att spara energi. Giraffen kan också galoppera och kan som snabbast ta sig fram i 56 km/h.

    De söker sig till vatten för att dricka, men går helst inte så längt ner i vattnet eftersom den faktiskt inte kan simma.

    Nätgiraffen är utrotningshotad

    Giraffen listas idag som sårbar och på senare tid har de minskat i antal. Nätgiraffen, som är den art som finns på Kolmården, räknas sedan 2018 som starkt hotad.

    Giraffen har försvunnit från stora delar av sina tidigare områden, speciellt i de norra delarna av Afrika. De hotas framförallt eftersom människan brer ut sig allt mer, men också på grund av jakt.

    De senaste 15 åren har antalet nätgiraffer minskat kraftigt. Idag finns det ungefär 8 000 vilda nätgiraffer i Afrika.

    Om giraffen

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Partåiga hovdjur
    • Familj

      Giraffdjur
    • Livsmiljö

      Savann
    • Levnadssätt

      Grupp
    • Föda

      Blad
    • Höjd

      390–550 cm
    • Vikt (hane)

      800–1900 kg
    • Vikt (hona)

      550–1200 kg
    • Dräktighetstid

      15 månader
    • Antal ungar

      1/kull
    • Livslängd

      25 år

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!