Falk

    Falco

    Falkens kropp är perfekt anpassad för att jaga från luften. Till exempel uppfattar falken det den ser så snabbt att den ser i ”slow motion” trots att den flyger så snabbt. På Kolmården kan du se Slagfalk och våra andra häftiga rovfåglar i den fantastiska rovfågelföreställningen Wings!

    Livskraftig

    Arten är livskraftig i det vilda

    Djurvisning

    Lär känna den mäktiga falken!

    Upplev en av våra mest populära visningar och se rovfåglar som du aldrig sett dem förut!

    Visningar idag 3 januari
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    På Kolmården bor den art av falk som heter Slagfalk

    Det är en stor falk som lever i många delar av Afrika, men även i liten skala i södra Europa. Till utseendet är slagfalken ganska lik pilgrimsfalken, och kan flyga nästan lika snabbt. Den använder sig av vindar för att kunna stiga högt, för att sedan dyka väldigt snabbt och fånga sitt byte.

    Falken kan se i ”slow motion”

    Falken kan se i ”slow motion” Slagfalkens kropp är anpassad till att flyga i hög fart och att jaga från luften på många sätt.

    Visste du till exempel att deras ögon har två olika synfält, ett som ser rakt framåt och ett som ser åt sidan? Båda fälten ser lika skarpt och falken kan därför både hålla koll på sitt byte och eventuella faror runtomkring när den jagar.

    Slagfalkens hjärna tolkar dessutom det den ser mycket snabbare än vi människor, som att den ser saker i slow motion. För oss människor kan därför det se ut som falken reagerar på någonting innan det händer!

    För att inte slagfalkens öga ska bli torrt i den enormt snabba flygfarten har de en genomskinlig blinkhinna över ögonen, ungefär som ett tredje ögonlock. När blinkhinnan fälls ut över ögat kan slagfalken behålla sin skarpa syn för att kunna jaga från luften. Den har även hudflikar i näbben som kan användas för att täppa till näsborrarna i de snabba dyken.

    Falkens gripreflex är viktig för en lyckad jakt

    Synen hjälper alltså slagfalken att jaga från luften. Men hur kan de fånga och hålla kvar sina byten i luften?

    Slagfalkens långa klor har en väldigt stark gripreflex som aktiveras så fort ett byte träffar foten. Den kan alltså inte själv styra över om den griper eller släpper bytet, utan det är en inbyggd reflex.

    På näbben har salgfalken en så kallad falktand som används för att döda bytet den fångar. För att få behålla maten själv när den äter fäller den ut vingarna över bytet. Det kallas för att mantla.

    Fjäderdräkten är anpassad för flygning och jakt

    Även slagfalkens fjäderdräkt har anpassats till flygning och jakt. Fjädrarna på vingarna är väldigt hårda och vingarna är smala och spetsiga. Det gör att falken kan flyga riktigt fort!

    Slagfalkens långa stjärt fungerar precis som ett roder, och gör flygningen smidigare. Ju längre stjärt desto bättre precision och styrförmåga i luften.

    Varje år byts de slitna fjädrarna ut. Det kallas för att rugga. Utan ruggningen skulle slagfalken inte kunna behålla sin flygförmåga eller sitt skydd mot regn, kyla och värme.

    Bara ett par fjädrar släpps åt gången, och på varje sida av kroppen. På så sätt behåller de sin flygförmåga även under ruggningen.

    När nya fjädrar växer ut är det blod i ”skaftet” av fjädern, som sedan försvinner när fjäderna har växt klart. Fjädrarna består av små strån av keratin, vilket är samma sak som våra naglar och vårt hår består av.

    Genom att putsa sina fjädrar med fett från en körtel vid stjärten kan slagfalken dessutom göra sin fjäderdräkt vattentät.

    Slagfalken nära hotad i Europa

    I mitten av 1900-talet minskade antalet slagfalkar kraftigt i främst Europa på grund av förgiftning, jakt samt infångning av vilda individer för att använda till jakt (falkenering). Infångning av båda vuxna individer och ägg är fortfarande ett av de största hoten mot arten. Andra hot som arten utsätts för är habitatförlust, förgiftning av bekämpningsmedel samt störningar av människan i det område där de lever.

    Idag räknas Slagfalken som livskraftig globalt, men som nära hotad i Europa. Man kan se att antalet individer minskar i världen, men det går som tur är ganska långsamt och enligt IUCN riskerar inte arten att klassas som hotad inom en snar framtid.

    Om falken

    • Klass

      Fåglar
    • Ordning

      Falkartade fåglar
    • Familj

      Falkfåglar
    • Livsmiljö

      Skog, öppna marker
    • Levnadssätt

      Ensamma, par
    • Föda

      Fåglar, ödlor, små däggdjur
    • Vikt

      525–850 g
    • Ruvningstid

      30 dygn
    • Antal ungar

      3–4/kull
    • Livslängd

      Upp till 20 år
    • Vingspann

      88–107 cm

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!