Bläsbock

    Damaliscus dorcas phillipsi

    Under parningstiden måste bläsbockshanarna markera sina revir. Det gör dem genom att skapa sig en stor hög av bajs i reviret - som de ibland till och med lägger sig i.

    Livskraftig

    Inte hotad i det vilda i dagsläget

    Djurvisning

    Lär dig mer om bläsbocken

    Träffa savannens ståtliga djur och lär dig samtidig mer om djuren och hur det är att arbeta som djurvårdare.

    Savannen15 min
    Visningar idag 20 november
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Bläsbocken revirmarkerar med en hög av bajs

    Bläsbocken har fått sitt namn eftersom den har en tydlig bläs, en fläck på framsidan av huvudet som har annorlunda färg än resten av kroppen. Bocken håller till i södra Afrika och äter mest gräs. Under parningstiden markerar hanarna sitt revir med stora högar av bajs – som de ibland lägger sig i.

    Bläsbocken har får sitt namn från sin speciella bläs. Bläsen är den ljusa fläcken på framsidan av huvudet, som man ibland ser på hästar.

    På bläsbocken är den ljusa fläcken en stor kontrast mot den mörka kroppsfärgen. Men de unga djuren ser tvärtom ut – de har en ljus kroppsfärg och mörk bläs.

    Hela flocken går på en lång rad till vattenhålet

    Bläsbocken lever nästan bara på gräs. Extra förtjust är den i att äta från marker där det nyss har brunnit, och äta det späda gräset som växer upp där.

    Bocken är mest aktiva på morgonen och på kvällen - men de kan även äta under dagen. När de vandrar till nya betesmarker eller till vattenhål går hela flocken på en lång rad.

    Hanarna gör allt för att hålla kvar honor i sitt revir

    Bläsbockshonorna lever tillsammans med sina ungar. Hanarna kan antingen gå tillsammans i ungkarlsgrupper eller så är de ensamma och vaktar ett revir.

    När det är dags för parning vallar hanarna in hela flockar av honor i sitt område och gör allt för att hålla kvar dem där.

    Hanen markerar sitt revir med en hög av bajs

    Hanen markerar sitt område med stora högar av bajs. När andra hanar ser högarna, vet de att det här området är upptaget.

    Ibland vill han dessutom visa extra tydligt vem området tillhör. Då lägger han sig på en av högarna.

    Bläsbocken återhämtade sig i reservat

    Bläsbocken kommer egentligen bara från Sydafrika. Men människor har också planterat in dem i andra länder i södra Afrika. Bläsbocken var hotad i slutet av 1800-talet men återhämtade sig under 1900-talet.

    Förr fanns det gott om bläsbock i Sydafrika. Men mycket jakt gjorde att det på slutet av 1800-talet bara fanns ungefär 2000 bläsbockar kvar.

    Tack vare att man upprättade reservat och privata farmer i Sydafrika, har bläsbocken återhämtat sig otroligt bra under 1900-talet. Idag finns flera hundra tusen bläsbockar. De flesta lever på mark som tillhör privata farmare, men de är också introducerade i Zimbawe, Namibia och Botswana.

    Om bläsbocken

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Partåiga hovdjur
    • Familj

      Slidhornsdjur
    • Livsmiljö

      Gräsmarker
    • Levnadssätt

      Grupp
    • Föda

      Gräs
    • Mankhöjd

      90–100 cm
    • Vikt

      60–80 kg
    • Dräktighetstid

      7,5–8 månader
    • Antal ungar

      1/kull
    • Livslängd

      15–20 år

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!