Björn

    Ursus arctos arctos

    Björnar är välkända djur som föredrar att leva ensamma. De kan bli riktigt stora, en fullvuxen björnhane kan väga över 300 kilo!

    Livskraftig

    Inte hotad i det vilda i dagsläget

    Djurvisning

    Träffa våra björnar

    Kom närmare björnarna och lär dig hur de lever.

    Björn15 min
    Visningar idag 20 januari
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Björnar föredrar att leva ensamma

    Björnar är allätare och äter bara kött under delar av året. På vintern försvinner de ner i sitt ide och kommer inte fram förrän på våren igen.

    Brunbjörnen äter bara kött på sommaren

    Brunbjörnen är en typisk allätare och vad de äter kan variera utefter årstid. Mycket av det björnen äter är bär, till exempel kråkbär och blåbär. Under våren är det vanligt att björnarna äter andra sorters växter som knoppar och örter. De kan även äta en del myror.

    Men björnen kan också jaga bytesdjur. De svenska björnarna äter mest älg- och renungar och det är mest under försommaren som det finns bra djur att jaga.

    Björnar går i ide olika länge

    På vintern går björnen i ide. Innan det så måste den äta upp sig och ökar rejält i vikt för att klara vintern. I idet så äter och dricker inte björnen alls!

    Björnen inte går i dvala som många kanske tror, de kan vakna och somna om lite då och då. Men de får lägre kroppstemperatur och hjärtat slår inte lika snabbt som vanligt.

    Hur länge en björn ligger i ide beror på hur lång vintern är där de lever. Men alla björnar har gått ned mycket i vikt när de väl kommer ut ur idet! Dessutom fortsätter de gå ned i vikt efter det, eftersom det fortfarande inte finns så mycket näringsrik mat som de behöver.

    Ungarna föds i idet

    Brunbjörnen är i vanliga fall en riktig enstöring! Men honan tar hand om ungarna på egen hand och lever tillsammans med dem i ungefär 2 år.

    Ungarna föds i idet runt nyår. De väger bara omkring 400 gram och är blinda och utan päls. Men de växer fort och när familjen lämnar sitt vinteride på våren väger den redan tio gånger så mycket!

    Vanligtvis får honan ungar vart tredje år. Men det kan vara fler år emellan om det är ont om mat. Honan föder två eller tre ungar per kull. De diar sin mamma i idet i flera månader och tittar ut ur idet på våren, månader senare!

    Om mamma inte får nya ungar efter 2 år händer det att ungarna stannar och sover tillsammans med sin mamma i idet ännu en vinter. Men efter det lämnar de mamman för att leva ensamma!

    Reglerad jakt har ökat antalet björnar

    I Sverige klassas brunbjörnen som sårbar och det finns ungefär 2900 djur kvar. Men antalet björnar har ökat mycket i Sverige – eftersom man har börjat reglera jakten. I övriga världen räknas brunbjörnen som Livskraftig.

    Brunbjörnen finns över stora delar av norra halvklotet. I Sverige har vi en underart som är lite mindre än den nordamerikanska brunbjörnen.

    I dag tror man att det finns ca 2 900 brunbjörnar i Sverige. Björnen lever i mellersta och norra delarna av landet.

    Brunbjörnen har det senaste århundradet ökad kraftigt i antal i Sverige. Anledningen är att man reglerat jakten på björnen. Björnjakt bedrivs även idag lagligt men antalet björnar man får skjuta är begränsat.

    Om björnen

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Rovdjur
    • Familj

      Björnar
    • Livsmiljö

      Skog
    • Levnadssätt

      Ensam
    • Föda

      Allätare
    • Vikt (hane)

      300 kg
    • Vikt (hona)

      160 kg
    • Antal ungar

      2–4/kull
    • Livslängd

      20–30 år
    • Mankhöjd

      60–150 cm
    • Dräktighetstid

      Brunbjörnen har fördröjd fosterutveckling, därför är de bara dräktigt i 2 månader.

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!